HobbyCenter - A kreatív ötlettár.A kreatív ötlettár.

Só- liszt maci

 

A só-liszt gyurma a gyermekek egyik kedvenc játéka lehet. Hiszen nem kell mást tennünk, mint meggyúrni a gyermekeknek a gyurmát, és máris kedvükre alkothatnak. A só-liszt gyurma nagy előnye, hogy mindig annyit készítünk, amennyire szükségünk van, de hűtőben légmentesen lezárva napokig eltartható. Nem tartalmaz mesterséges színezéket és sütőben kisüthető, majd akril festékkel színezhető az elkészített alkotás.

A só-liszt gyurma elkészítési módja:

20 dkg finomsó, 20 dkg finomliszt, 125 ml víz, 2 evőkanál étolaj


1.    Először keverjük össze a lisztet és a sót, majd felváltva adagoljuk hozzá a vizet és az olajat.
2.    Ezután kézzel jól gyúrjuk össze a masszát, és letakarva pihentessük 20 percig.
3.    A pihentetés után a gyurmánk rugalmas könnyen formázhatóvá válik, ha túl lágy, akkor lisztezzük meg a fatáblát, és azon gyúrjuk át addig, míg kellően jól formázhatóvá válik.
4.    Ha nagyon kiszárad a massza, és nehéz vele dolgozni, mivel porlik, akkor nedvesítsük meg a tenyerünket, és gyúrjuk át többször a gyurmát.
5.    Ha nem használjuk fel az összes alapanyagot, akkor Folpackba vagy nejlon zacskóba tekerve a hűtőszekrényben 3-4 napig is eltartható.
6.    Formázás közben mindig csak annyi mennyiséget vegyünk ki a csomagból, amennyit felhasználunk, mivel a levegőn gyorsan szárad, és a sószemcsék kicsapódnak a gyurma felületén.

A maci elkészítése:

1.    Készítsünk egy dió nagyságú só-liszt gyurmagolyót, majd ütögessük az asztal vagy a gyurmatábla lapjához. Ez lesz a mackó pocakja.

Só- liszt maci

2.    Két tenyerünk között görgessünk a diónál kisebb nagyságú golyót a só-liszt gyurmából, amiből a fejet készítjük el. Kevés víz segítségével ragasszuk össze a fejet és a testet.

Só- liszt maci

3.    Ha stabilra szeretnénk a formát, akkor szúrjuk át egy fogpiszkálót a testen és a fejen keresztül.

Só- liszt maci

4.    Készítsünk négy cseresznye nagyságú golyót, ebből készítjük el a mackó mancsát és talpát. Fülének és orrának a gömbölyítsünk a cseresznyénél kisebb golyókat.

5.    A képen látható módon ragasszuk fel a só-liszt gyurma golyókat a maci testére és fejére.

Só- liszt maci

6.    Fülét, mancsát és talpát hüvelykujjunk segítségével nyomjuk laposra.

7.    Fogpiszkálóval karcoljuk meg a maci száját, haját, fülét.

8.    Szívószállal készítsük el a macink szemét.

9.    A maci akasztójának gémkapcsot használunk, melyet óvatosan beleszúrunk a fejbe. Körülbelül a kapocs fele látszódjon csak ki.

Só- liszt maci

10.    Sütésnél nagyon figyeljünk, mivel a figura tömör, ezért hosszabb szárítási folyamatot igényel, nagyon alacsony hőfokon süssük. Villával megkocogtatva a só gyurma felületét érzékelhetjük, hogy mikor van készen a forma.

11.    Száradás, ill. sütés után színes masnit kötünk a nyakába.

Tipp:

Fantáziánkat szabadon engedve más állatkákat is megformázhatunk a só-liszt gyurmából.

Só- liszt maci

AddThis Social Bookmark Button

Kommentek:

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


---------------------------------------
 

Hírlevél feliratkozás.

Írd be az e-mail címed: