HobbyCenter - A kreatív ötlettár.A kreatív ötlettár.

 

Online vásárlás

Bevásárló körútra indulni az interneten - ez ma már sokunk számára természetes dolog. Néhányan már az online aukciókkal is tudnak mit kezdeni, még akkor is, ha nem is voltak soha árverésen.

Ezek az új lehetőségek kényelmesek ugyan és sokoldalúak, viszont egy sor biztonsági kockázatot is rejtenek. Mint vásárló, vagy egy árverés résztvevője kezdettől fogva tisztában kell lenni azzal, mikhez lehet hozzájutni így. Vajon valóban kézzelfogható dologról van szó, vagy csak elektronikus adatok használati jogát szerezzük meg, például zeneszámokat, vagy csengőhangot a mobilunkra. Például hangfájlok esetében meghallgathatunk egyszer egy zeneszámot. Bizonyos szoftverek használata is csak egy bizonyos időre engedélyezett, vagy meghatározott számú alkalmazásra.

Míg a helyszínen történő vásárláskor nincs sok meggondolnivalónk, addig a web-vásárláskor egy sor dolgot át kell gondolni: például a fizetés módját. Természetesen az interneten is lehet hagyományos módon, például átutalással, utánvéttel fizetni. Mivel az emberek Magyarországon alapvetően bizalmatlanok az Internettel szemben, az internetes kereskedelem ezen formája terjedt el leginkább hazánkban. A bankkártyával való fizetéskor feltétlenül ügyelni kell arra, hogy az on-line üzlet modern kódolási technikával dolgozzon. Emellett egész sor kifejezetten az on-line vásárlásra kialakított fizetési mód is létezik, bár ezek még széles körben nem terjedtek el hazánkban.

Az eBay online aukciós ház a szokványos fizetési lehetőségek mellett (átutalás, hitelkártya) "Paypal" megnevezéssel egy speciális szolgáltatást vezetett be. Ez az eljárás regisztrált ügyfelek részére lehetővé teszi egy virtuális számla megnyitását. Az on-line üzletkötéseket aztán ezen keresztül lehet bonyolítani. Az elnyert árucikkeket aztán rövid időn belül fizetni lehet ezúton. Az eladót erről e-mailben értesítik, és utána küldheti az árut.

Természetesen a csalók is felfedezték az on-line üzletet saját alantas céljaikra. Különösen a phisher-ek üzelmei kellemetlenek. Ezek hamis e-mail-címek útján próbálják az internethasználókat arra rávenni, hogy vásárlói adataikat adják meg.

A nemzeti határoknak is jelentősége van internetes vásárlás esetén. Előfordulhat, hogy a külföldről szerzett áruért behozatali vámot kell fizetnie. A legtöbb külföldi székhelyű eladó kizárja a külföldre szállított áruk cserejogát. Aranyszabályként kell itt megjegyezni: inkább töltsünk több időt az üzleti feltételek tanulmányozásával, mint hogy utólag bosszankodjunk a félresikerült vásárlás miatt!

Néhány tanács

Csomagolási és szállítási költségek

Mindig ellenőrizzük a rendelés véglegesítése előtt, hogy szállítással és csomagolással együtt mennyibe fog kerülni a megrendelt termék. Itt ugyanis érhetik meglepetések az embert. Nem ritka egyébként az sem, hogy a megrendelt árut mindenféle csomagolási és szállítási díj felszámítása nélkül kapjuk meg.

Csere- és visszavásárlási jog

Hazánkban még nem alakultak ki a vásárlót megfelelően védő szabályok, de például Németországban minden on-line üzletnél joga van a vásárlónak az árut 14 napig kipróbálni, és visszaadni. Ehhez elegendő a vásárlási szerződés felbontása. A részletekről az üzletvezető általános üzletfeltételeiben tájékozódhat. A visszaadási jog mindenesetre nem vonatkozik minden árucikkre: kivételt képeznek az internetről letöltött szoftverek, más cikkek, és a CD-k, DVD-k.

A kitöltött megrendelőlapot minden eshetőségre nyomtassa ki, és őrizze meg. Egy jól működő on-line üzlet értesíti önt a megrendelés aktuális helyzetéről és közli, mikor számíthat az áru megérkezésére.

Vásárlás külföldön

Néhány termék külföldön olcsóbb, mint idehaza. Hála az internetnek, nincsenek virtuális határok, úgyhogy a vásárlás világszerte lehetséges. De vigyázat: bizonyos árukra érvényes a behozatali vám, és a behozatali korlátozás. Az áruküldés díja sem elhanyagolható. Ezenkívül a különböző bankok átutalási költségeit is figyelembe kell venni, ha nem hitelkártyával fizet. Gondoljon arra is, hogy belföldön könnyebb a reklamációt intézni, mint külföldön, elég, ha a visszaküldés díját vesszük tekintetbe. A legtöbb kereskedő az üzleti feltételekben kiköti, hogy külföldre a garancia és a visszavásárlás eleve nem érvényes.

Ha előre gondolkodunk, más problémákat is kizárhatunk. Gondolni kell itt a technikai eszközökkel kapcsolatos eltérő szabványokra és csatlakozókra, amelyek országunkban nem működnek. Két példa erre: a japán mobiltelefonok a magyar hálózatokban nem működnek, az francia kenyérpirítók csatlakozói nem illenek bele a magyar konnektorokba. Vásárlás előtt alaposan át kell tanulmányozni a termékismertetőket, és kérjen részletes tájékoztatást - akkor minden rendben lesz.

 

Technikai alapok

Egy elektronikus vásárlás esetén az Ön, mint vásárló számára döntő fontosságú a biztonság kérdése. Hogyan biztosítják az on-line shopok üzemeltetői, hogy az Ön bizalmas adatait ne olvashassák le csalók, és ne élhessenek vissza azokkal?

Egy weboldal biztonsági szintjét aszerint lehet megítélni, hogy alkalmaz-e kódolási technikákat. Különösen az SSL eljárás tartozik ide. Ez a technika biztosítja kriptográfiai eljárással, hogy az adatokat az átvitel során nem olvassák el és nem élnek vissza azokkal. Az SSL-lel ezenkívül felismerhető, hogy az ezúton biztosított internet-oldal hamis-e. Hogy az SSL-t alkalmazzák-e, könnyen megtudhatja onnan, hogy a "http"-hez az internet címben még egy "s" is csatlakozik. Az ilyen "https"-t aztán az Ön böngészője automatikusan ellenőrzi. Ha a kiszolgáló egy érvényes bizonylattal nem tudja magát a cím valódi tulajdonosaként igazolni, akkor Ön figyelmeztetést kap erről.

Fizetés bankkártyával

Ilyen esetben ügyelnünk kell a biztonsági tényezőkre is, mivel egyrészt sokszor előre kell fizetnünk, másrészt a fizetéshez bankkártyánk számát kell beírnunk.

Alapvetően két dologtól tarthatunk:

1. Az árut/szolgáltatást kifizetjük, de nem kapjuk meg - ez a kevésbé reális veszély.

2. A bankkártyánk számát "ellopják" a netről és tranzakciókat kezdeményeznek vele.

Az internetes vásárlásokhoz általában dombornyomott kártya szükséges, ami az elektronikus kártyáknál eleve szélesebb körű használhatóságot jelent (nem szükséges POS-terminál a fizetéshez), ráadásul az interneten indított tranzakciók egy részénél az összeget már a rendeléskor levonják a számlánkról - azaz a fizetéshez egyáltalán nem szükséges semmilyen kártyaolvasó.

Ebből adódik az első probléma, ugyanis az a cég, akinek megadtuk kártyaszámunkat, tulajdonképpen bármikor indíthat egy terhelést a számlánkra, azaz pénzt vonhat le onnan.

Továbbá kitesszük magunkat annak a veszélynek, hogy az interneten megadott kártyaszámunk illetéktelen kezekbe kerüljön - ehhez elég, ha például vírusos a gépünk és a vírus "megjegyzi" a kártyaszámot, majd elküldi a vírust létrehozó személynek.

Mindkét problémára megoldást kínál az internetes kártyák használata. (Pl.: CIB internetkártya)

Az internetes kártyák mindig egy ügyfélszámlához kapcsolódnak, melyről a kártya tetszőleges összeggel, azonnal feltölthető - de alaphelyzetben lehet akár üres is, azaz nem kell rajta pénzt tartanunk. Az ügyfél internetes vásárlásnál ezt a kártyaszámot adja meg, majd feltölti a vásárláshoz szükséges pontos összeggel - így a fizetés megtörténhet, de a továbbiakban a szolgáltató cég nem tud több pénzt a kártyáról levonni, így nincs lehetősége utólagos pótdíjak beterhelésére. Ha pedig a kártyaszámot illetéktelen személyek próbálják meg "hasznosítani", szintén nem járhatnak sikerrel, mert csak egy üres, fedezet nélküli kártyát találnak. A bankok Internet-kártya termékei általában kiegészíthetők limitbeállításokkal, illetve automatikus SMS-értesítésekkel, így az internetes vásárlások biztonsága még tovább növelhető.

Hogyan működik a fizetés a Paypal cégen keresztül?

1. Keresse fel pl. a www.paypal.com internet-oldalt, kattintson a "Bejelentkezés"-re. A kommunikáció SSL-en keresztül történik. A regisztrációnál személyes adatain kívül meg kell adni bankkapcsolatát is. Vegye figyelembe, hogy böngészője beállításainál ehhez a folyamathoz aktiválni kell a cookie-kat.

2. Ha hitelkártyával szeretne fizetni, ezeket az adatokat ugyancsak meg kell adnia.

3. Biztosítsa adatait jelszóval.

4. Átutalhat pénzt is a Paypal-számlájára. Ehhez az on-line területen saját opciója van.

5. Ön a web áruház fizetés oldaláról a PayPal oldalálra jut.

6. Ezután ellenőrizze a termékmegnevezést és az árat, gépelje be az e-mail-címét és jelszavát, és erősítse meg a fizetést.

 

Tanácsok vásárlóknak

Tájékozódjon üzleti partneréről! Mielőtt on-line shopban vásárolna, tájékozódjon, hogy megbízható kiszolgálóról van-e szó. Olvassa el a weboldalakon található háttérinformációkat a vállalkozásról és az üzleti feltételekről. Ellenőrizze, hogy az elektronikai kontakt-adatokon kívül meg vannak-e adva egyéb adatok is, pl. a cím.

Ügyeljen arra, hogy adatait kódolva továbbítsa! Csak akkor egyezzen bele számlaszámának, vagy jelszavának az interneten való továbbításába, ha a kiszolgáló kódolja az adatokat. Ezt Ön ellenőrizni tudja az internet-címben: ha a protokoll "https", akkor a kapcsolat titkosított.

Gyakran egy biztonsági zár vagy egy kulcsszimbólum is megjelenik a státuszlécben.

Védje adatait! Nézzen utána, hogy az Ön adatai számítógépe esetleges hibái miatt nehogy elvesszenek. Különösen a pénzügyi információkat nemcsak a számítógépe merevlemezén, hanem más egyéb adathordozón is őriznie kell. Ezeket az adatokat például CD-re, vagy DVD-re írhatja, egy USB-stickre vagy egy külső merevlemezre. Célszerű a számlákat, a megrendeléseket kinyomtatva megőrizni.

A hozzáférési kódokat őrizze biztonságos helyen! A különböző hozzáférési adatokat, mint a PIN a TAN, chipkártya, semmiképp se tárolja számítógépén. Ott az illetéktelen behatolók kifigyelhetik azokat és visszaélhetnek velük. Ha a hozzáférési adatokat papírra jegyzi fel, akkor ezeket biztonságos helyen kell őrizni. Az olyan hozzáférési adatokat, amelyek két tagból állnak, nem szabad egyazon helyen őrizni. Kerülje az aktív tartalmak használatát! Az interneten való szörfözéskor böngészőjét általában úgy kell beállítania, hogy az aktív tartalmakat, például a JavaScriptet vagy az ActiveX-et ne lehessen automatikusan használni. Ezek a már ismert biztonsági problémákat okozhatják. A megbízható on-line shopokat ezért olyankor is lehet használni, ha az ilyen aktív tartalmak nem kívánatosak. Így előállhat az a helyzet, hogy a biztonságért cserébe lemondunk a csak Java által megjeleníthető termékbemutatóról.

Védje meg számítógépét a károkozó programoktól! Az interneten való szörfözéskor általában javasoljuk tűzfal és vírusellenes program alkalmazását. Ez érvényes természetesen az on-line vásárlásokra is, amelyek során gépére nagyon könnyen kerülhetnek vírusok, trójai lovak, vagy kémprogramok.

Vigyázzon a phisher-ekkel!

Legyen óvatos, ha olyan e-mailt kap, amelyben a vásárlói adatainak aktualizálására szólítanak fel. Úgynevezett phisher-ek ezen az úton igyekeznek a vállalatokéhoz megszólalásig hasonló, de hamis internet-oldalra csábítani Önt és így személyes adatokat kicsalni. Ha látogatni óhajtja üzleti partnere weboldalát, akkor inkább minden alkalommal adja meg az internet-címet, ezzel elkerülheti, hogy csalók hamis oldalra csábítsák.

 

A fenti információ a www.biztonsagosinternet.hu weboldalról származik, mely a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

 

AddThis Social Bookmark Button

Kommentek:

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


---------------------------------------
 

Hírlevél feliratkozás.

Írd be az e-mail címed: