HobbyCenter - A kreatív ötlettár.A kreatív ötlettár.

Gyurmázás

Ki ne gyurmázott volna már? Mikor is volt ez utoljára? Oviban, általános iskolában? Vagy esetleg, amikor kicsi volt a gyerkőc?
A gyurmázás a gyermekek legkedveltebb szórakozása. Azt hiszem, a felnőttek is szívesen lennének néha gyerekek. Itt a lehetőség! Vegyünk kezünkbe egy kevés gyurmát, gyúrjuk át, hogy jó puha legyen. Következik a húzás, nyújtás, sodrás, tekerés és már készen is vagyunk. Hogy mi lett belőle? Kérdezzük meg a gyerekeket! Ők biztosan felismerik az általunk oly nagy gonddal és igyekezettel készített apró figurát.
Hát ilyen ez a gyurma. Gyúrható!


Itt az ideje, hogy felfedezzük újra ezt az egyszerűen formázható anyagot kicsit modernebb külsőben!

A só-liszt gyurma egyszerűen elkészíthető természetes alapanyag. A gyermekek számára ideális, hiszen olcsó, könnyen formálható anyag és a konyhai gáztűzhelyben kiégethető. A gyurmázás nagy élményt jelent a gyermekek minden korosztálya számára. A só gyurmázás kitűnő lehetőséget teremt gyermekeink kreativitásának, plasztikai, tér –, és formaérzékének fejlesztésére otthon, óvodában, iskolában egyaránt. Hagyjuk a kis alkotókat önállóan dolgozni hisz ők másképpen látják a dolgokat, mint mi felnőttek. Adjunk nekik lehetőséget, hogy megismerhessék az anyagot, fontos hogy először nyomkodják, görgessék, formálják a kezük között. Megformázhatunk só-liszt gyurmából pereceket, kiflit, kalácsot, kenyeret, gyümölcsöket a babkonyhába. De készíthetünk a hűtőre mágneseket, apró figurákat az íróasztalra, koszorúkat az ajtóra.

A könyvben bemutatott figurák, díszek közt találhatunk egészen egyszerűt és egy kicsit több ügyességet igénylő modelleket is. Ne szomorodjunk el, ha alkotásunk nem olyan lesz, mint a könyv lapjain bemutatott tárgyak hisz ne feledjük minden kéz más formájú így minden alkotás is más és más, ettől lesz egyedi és személyes az a tárgy, amit mi készítünk.

KreaTipp könyv: Só-liszt gyurma

Só-liszt gyurma

 


Só-liszt gyurma ékszerek

So-liszt gyurma ekszer

 

Hozzávalók:So-liszt gyurma ekszer

Só-liszt gyurma
Színes akril festék
Színes zsinórok

Eszközök:

Ecsetek
Fogpiszkáló
Szívószál
 

A só-liszt gyurma elkészítési módja:

20 dkg finom só, 20 dkg finomliszt, 125 ml víz, 2 evőkanál étolaj

1.    Először keverjük össze a lisztet és a sót, majd felváltva adagoljuk hozzá a vizet és az olajat.

2.    Ezután kézzel jól gyúrjuk össze a masszát, és letakarva pihentessük 20 percig.

3.    A pihentetés után a gyurmánk rugalmas könnyen formázhatóvá válik, ha túl lágy, akkor lisztezzük meg a fatáblát, és azon gyúrjuk át addig, míg kellően jól formázhatóvá válik.
4.    Ha nagyon kiszárad a massza, és nehéz vele dolgozni, mivel porlik, akkor nedvesítsük meg a tenyerünket, és gyúrjuk át többször a gyurmát.

5.    Ha nem használjuk fel az összes alapanyagot, akkor Folpackba vagy nejlon zacskóba tekerve a hűtőszekrényben 3-4 napig is eltartható.

6.    Formázás közben mindig csak annyi mennyiséget vegyünk ki a csomagból, amennyit felhasználunk, mivel a levegőn gyorsan szárad, és a só szemcsék kicsapódnak a gyurma felületén.

Ékszerek elkészítése:

1.    Készítsünk különböző nagyságú só-liszt gyurmagolyót, majd fogpiszkáló segítségével készítsünk rá lyukat. Ha sok lapos gyöngyöt akarunk készíteni, akkor a golyókat kicsit nyomjuk az asztal lapjához. Fogpiszkáló helyett szívószállal is lyukaszthatunk, mivel sütés közben a gyurmánk egy kicsit megdagad és összesülhetnek lyukak. Ha biztos akarunk lenni a lyukak méretében, akkor a fogpiszkálót, vagy a hurkapálcát ne vegyük ki a gyöngyökből, hanem vele együtt süssük ki a gyöngyöket.

So-liszt gyurma ekszer

 

2.    Szárítjuk  levegőn, vagy sütőben kisütjük. Nagyon lassú fokozatra állítsuk a sütőt. Sütésnél figyeljünk, mivel a forma kicsi, ezért könnyen megéghet.

3.    Különböző színű akril festékkel megfestjük a gyöngyök egész felületét.

So-liszt gyurma ekszer

4.    Száradás után a gyöngyből eltávolítjuk a pálcát.

So-liszt gyurma ekszer

5.    Különböző színű zsinórokra fűzzük fel a gyöngyöket.

So-liszt gyurma ekszer

További ötletek só-liszt gyurmából:

KreaTipp könyv: Só-liszt gyurma

Só-liszt gyurma

AddThis Social Bookmark Button
 

Hírlevél feliratkozás.

Írd be az e-mail címed: